Túrajavaslatok - Bucsin Vendégház
41252
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-41252,cabin-core-1.0.2,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Túrajavaslatok

A Bucsin vendégház által nyújtott számos lehetőség mellett a környék is felejthetetlen élményekkel csalogat. A legegyszerűbb talán a túrázás, hiszen ahhoz csupán megfelelő cipő és kényelmes öltözék kell, és máris el lehet indulni, felfedezni a vidék teljesen páratlan szépségét.

Parajdi Sóbanya

A parajdi sóbánya egyedi hőmérsékletű környezetbe hivogatja az arra látogatókat. Mindenki számára ajánlott a felkeresése, ugyanis számos egészségügyi problémára kínál orvoslást. Az egészséges látogatók számára relaxációs lehetőséget kínál.

A pihenési központ 120 méterrel helyezkedik el a felszín alatt. A sóbánya bejáratáig 1250 méteres autóbuszos járat vezet.

WeboldalTérkép

Parajdi Wellness Központ

A wellness központ fedett medencékkel és nagyszerű kilátással rendelkezik. A látogatók élvezhetik a terapiás hatással rendelkező sós, magas ásványszinttel rendelkező termál vizet, amely ajánlott reumás panaszokra, sérülések utáni felépülésre, krónikus periférikus idegrendszeri panaszokra, nőgyógyászati- valamint légzési problémákra.

Szovátai Gőzös

Az öreg gőzös napjainkban is füttyhanggal tölti be a Szováta környékén elterülő dombokat. Az ablak nélküli- és fapados szerelvényekről a látogatók megcsodálhatják a táj szépségeit, a Szováta-Vármező útvonalon egy igazi mesevilágba csöppennek. Az útvonal 14 km hosszú és két órát tart oda-vissza. Aki Szovátára érkezik semmiképp se hagyja ki ezt a csodálatos kirándulást!

WeboldalTérkép

Medve-tó

A magas sótartalmáról és ezáltal számos betegség kezelésére alkalmas szovátai Medve-tó nemzetileg védett területnek számít.

A víz sótartalmának sűrűsége eléri a 300g/l-t, akár a Holt-tenger só koncentrációja, ez az érték pedig folyamatosan csökken 150g/l-re a tó felszíne felé.

A szovátai Medve-tó három világrekordot is felállított: a világ legnagyobb heliotermikus tava, az egyetlen olyan sóstó, amely gazdag növényvilággal van körülvéve, valamint pontosan tudjuk keletkezésének időpontját, 1875 május 27-én egy földcsuszamlás következtében jött létre ez a különleges geológiai képződés.

Térkép

Vármezői Halászcsárda

A Halászcsárda a festői környezetben elterülő hegyvidéki kis faluban, Vármezőn várja a vendégeit. A csárda fő vonzóerejét a generációkon keresztül húzódó halászat jelentette és jelenti. A vármezői sült pisztrang hírneve nemcsak az országban, de külföldön is ismert. A csárda 400 személy befogadására alkalmas.

WeboldalTérkép

A szalmakalap muzeum

A kőrispataki szalmakalapok múzeuma 2001. július 21-én nyitotta meg kapuit a látogatóknak.

A múzeum az országban létrehozott és viselt kalapok típusát mutatja be, valamint a kalapkészítés technikai folyamatát, díszeket vagy szalmakészítményeket. A múzeum gyűjteménye nemcsak szalmakalapot, hanem egy sor csodálatos kőgyűjteményt tartalmaz az udvarban, több mint 600 természet alkotta kővet.

Sóvidék

A A híres sóvidék számos ismert és kevésbé ismert látványosságot foglal magába. Próbáljon minnél többet meglátogatni közülük! Ajánljuk a szovátai Medve tavat, a homorodi fürdőt, az ivói vadállat parkot, a zetelaki gyűjtőgátat, a parajdi sóbányát, sósfürdőt és lepkeházat, valamint nárciszmezőt.

Hagyományos korondi kézműves termékek

A korondi kerámia kimondottan a Hargita megyei Korond településhez köthető és az agyag feldolgozásához kapcsolódik. Az agyag áztatása és bedagasztása után, a masszát szeletekre vágják és megdolgozzák a fazekas korongon. Pár nap után kemencében kisütik, majd hagyományos erdélyi mintákkal díszítik. A faluban a helybéli árusok folyamatosan kínálják kiváló minőségű mesterműveiket.

Térkép

Árcsói borvízforrások

A Korond közelében elheyezkedő árcsói borvízforrás gyógyító hatásáról híres. Meglátogatható úgy a sósvizű forrás, mint a borvízforrás is. A forrás vizének jótékony hatása van az emésztési rendszer működésre. A környék a Korondi Fürdő nevet viselte, ám a II.világháborút követően a források szinte teljesen tönkrementek.

Békási-szoros

A Békási-szoros a Nagyhagymás hegység középső részének, valamint Neamt és Hargita megye észak-keleti részének festői környezetét öleli magába. A szoros a Békási tó által jött létre és összeköti Erdélyt Moldovával. A 6 km hosszú Békási-szoros a Gyilkos-tó-tól húzodik az erdélyi Békás településig, valamint a Gyergyószentmiklós és Békás közötti DN12C út szeli át.

A Békási-szoros a hasonló névvel rendelkező Nemzeti Park és a Békási-szoros és Gyilkos-tó természeti rezervátum részét képezi.

Térkép

Gyilkos-tó

A Gyilkos-tó 1838-ban keletkezett egy földrengés következtében létrejött földcsuszamlás által, 983 méter tengerszint fölötti magasságban. Egyesek szerint nevét a Vereskő pataktól kapta, amely piros színét a vasban gazdag földrétegnek köszönheti. Egy legenda szerint a földcsuszamlás betemetett egy egész falut, megölve ezáltal úgy a lakósait, mint az állatokat. A létrejött víznek olyan piros színe volt, mint a vérnek, ezért kapta a Gyilkos-tó nevet.

A tó közelében nagyszerű mikroklíma alakult ki, amely alkalmas testi és lelki szorongások leküzdésére, alvatlanság vagy ideggyengeség orvoslására.

Térkép

Marosfő

Marosfő egy festői környezetben elterülő kis üdülőközpont. A település az elnevezését a Maros folyó forrásától kapta.

A településen létezik egy alacsony nehézségűszintű sípálya is, amely nagyszerű lehetőséget kínál úgy a síelés-tanulóknak, mint a szánkózás kedvelőknek is. A pálya 600 m hosszúságú, 100 méteres szintkülönbséggel.

Térkép

Basa Fogadó

Az 1897-ben épűlt Basa Fogadó napjainkban is működik, minden szeglete az erdélyi hagyományt tükrözi. A csárda hamisítatlan erdélyi konyhával, szilvapálinkával és székely légkörrel várja vendégeit. A látogatók számára szánas és szekeres túrákat is szerveznek a közeli erdőkbe.

WeboldalTérkép

Lepkeház- Parajd

2011 óta számtalan izgalmas helyszínen sikerült kicsiket és nagyokat egyaránt megismertetni a trópusi lepkék csodálatos világával.

A lepkeház melegebb hónapokban látogatható, ugyanakkor több száz 8 – 9 alapfaj és 6-7 metamorfikus változó fajt lehet megfigyelni.

Weboldal