Sauna Village - Bucsin Vendégház
41516
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-41516,cabin-core-1.0.2,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,no_animation_on_touch,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Sauna Village

Szauna típusaink

Finn szauna

A finn szauna a legismertebb és legelterjedtebb szauna típus. Tobb ezer éves múltra tekint vissza. Használták és élvezték az ókori rómaiak, a törökök, sőt még az azték indiánok is. Manapság azonosítjuk a finnekkel, ami nem csoda, hisz szinte minden finn háztartásban megtalálható, és a mindennapi életük része.A finn szaunában a levegőt kövek hevítésével melegítik fel, akár 70-100 fokosra. A kövek locsolásával lehet a páratartalmat szabályozni. A forró levegő hatására a test kívülről befelé melegszik fel, ami által megindul az izzadás . Lényegesen felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat .A forró és száraz a levegőn elpusztulnak a baktériumok, vírusok, a verejtékezéssel pedig a bőrön keresztül távoznak ilyenkor a szervezetből a méreg – és salakanyagok. A szauna élettani hatása igen sokféle: javítja a vérkeringést, érregeneráló, erősíti a szívet, növeli a szervezet ellenálló képességét – tehát megelőzhető így az influenza, a megfázás -, szépíti a bőrt (fiatalítja, rugalmassá teszi), enyhíti az izomlázat, és még stressz oldó hatása is van. A hatására fellépő fokozott vérkeringésnek köszönhetően a szervezet több oxigénhez jut, így könnyebben ellazul, regenerálódik. A szauna megelőzés és gyógyítás egyszerre.

Só szauna

A szauna meleg levegőjének hatására felszabaduló só-ionok a légzőszervekre különösen kedvezően hatnak, fertőtlenítve a légutakat csökkentik az asztmás, és allergiás panaszokat.
A himalájai-sótéglák a világostól a sötétvörösig változatos színárnyalatban pompáznak, az árnyalatok szélsőséges találkozása pedig igazi vizuális élményt jelent. A fénnyel átvilágított himalájai-sótéglák kellemes narancssárgás-vöröses színükkel nyugtatóan hatnak a szervezetre.
“A himalájai-só szaunát alacsony hőmérsékleten gyerekek és magas vérnyomásúak is bártan használhatják!” A kabin  hőmérséklete 50-70 fok körüli,

Itt nem fáradunk el, nem vesz igénybe annyira, mint a nagy testvére, csak pihenünk, relaxálunk, egyszerre stimulálva több érzékszervünket válunk egészségesebbé.
A só szauna immunerősítő és bőrregeneráló hatása mellett, fontos szerepet tölt be a kikapcsolódásban, a stressz oldásában. A tiszta levegő mély belégzésével, a sótéglák nyugtató fényjátékának élményével, a szaunák izzasztó, lazító hatásával, az egészség és nyugalom színtere a só szauna.

Bio Szauna 1 – Fényterápiás szauna

Ez a kabin, nem csak a testet, hanem agyunkon és érzékszerveinken keresztül a lelket is szolgálja! A színek segítségével a szemünkön át az agyunkba jutó fény bizonyítottan jó hatással van bizonyos betegségek gyógyításában, szellemi és mentális állapotunk megújításában. Ettől megváltozhat a hangulatunk és kihatással lehet az egész szervezetünkre. Múlik a fájdalom, jobban gyógyulnak a sebek, és könnyebben oldódik a stressz is.
Minden színnek megvan a maga hatása és ezek a színek váltakozva követhetik egymást, folyamatosan ismétlődve.
Ezek a szaunák ajánlottak időseknek és olyan szaunázóknak, akik nem bírják vagy egészségüknél fogva nem használhatják a hagyományos szaunákat. Kiválóan alkalmazható családi szaunának.Kombinált szauna, Egyesíti a fényterápia áldásos hatását a kellemes izzadással. A kabin hőmérséklete 45-70 fok körüli. Ezen a hőmérsékleten és páratartalmon, megnyílnak a bőr pórusai, elkezdődik salaktalanítás, méregtelenítés.Ez a szauna nem megterhelő, a szervezet számára sokkal könnyebb elviselni szívünknek is, mint a hagyományos finn szaunát.

Bio Szauna 2– Aroma szauna

Aroma szauna

Egy kabin, ami nem csak a testnek, hanem a léleknek is felüdülést biztosít a wellness részlegben. Használatának története évezredes múltra tekint vissza, régen növényekből, virágokból nyert olajat használtak, amit inhalálással, fürdővízbe való keveréssel, masszírozással juttattak be a szervezetbe.
Nagyon sokrétű, mellékhatásoktól mentes alkalmazása révén a menstruációs panaszoktól, egészen a gyomorbetegségeken át, a mozgásszervi panaszokig alkalmazták. Használata  befolyásolja a limbikus rendszert, azaz az érzelmi világunkat is. Jótékony hatását illóolajokon keresztül fejti ki, ami a levegőbe párologtatva, belélegezve és a bőr pórusain át bejutva a szervezetbe biztosít ellazulást a test és a lélek számára. Belélegezve, bizonyos illóolajok segítik a légúti regenerálódást, könnyítik a légzést, nyugtatják a szervezetet.Az illoolajak  javasoltak idegrendszeri panaszok és fokozott stressz esetén, Fejfájásra ,   gyulladáscsökkentő hatásaik  révén segítenek reuma és menstruációs panaszok csökkentésében ,  kimerültség esetén segítenek a fáradtság leküzdésében.Hasznalt illoolajok: borsmenta, levendula, fenyoolaj, eukaliptusz, citromolaj, teafa.

A finn hagyományok szerint a szauna szent hely,
ahol nemcsak a test töltődik fel, hanem a lélek is.

Helyes Szaunázás

Előkészületek

A szaunázás zuhanyozással kezdjünk. A szaunába száraz testtel és lepedővel lépjünk.

A szaunában

Mindig terítsünk magunk alá lepedőt úgy, hogy a talpunk alatt is legyen. Javasoljuk mindenki számára a legkényelmesebb testhelyzet felvételét, amelyet nyugodtan változtatgathatunk is. Erős szívdobogás, nyugtalanság esetleg szédülés esetén érdemes elhagyni a kabint, a homokórával mit sem törődve!

Szaunázás befejezése

1. Zuhanyozás – szauna elhagyása után először mindig zuhanyozzunk, lemosva magunkról az izzadságot!
2. Levegőn való spontán lehűlés – zuhanyozást követően szárazra törölt testtel kimehetünk a friss levegőre vagy zárt helyiségben is leülhetünk. Ez a legkíméletesebb lehűtési módszer.

A relaxáló szaunázás

A benntartózkodási idő maximum 15 perc/alkalom (minden esetben).

A relaxáló szaunázáshoz a legideálisabb 3 – 4-szer bemenni a szaunába. Fordítsunk figyelmet a lehűlés és pihenés szakaszára is. Érdemes legalább 15-20 percnek eltelnie a szauna-menetek között, lehűtéssel együtt de ha több pihenést engedünk meg magunknak, meg lesz a várva várt eredmény. A szauna-menetek közti alvást viszont nem javasoljuk.

A legjobb tanácsadónk a testünk, ha nem kívánjuk vagy úgy érezzük az átlagnál jobban ver a szívünk, várjunk még egy kicsit. A szaunázás valóban a “testi-lelki” kikapcsolódásunkat szolgálja ne akarjunk senkinek megfelelni, ez nem túlélő program.

Szaunaetikett

A papucsot, fürdőköpenyt a szaunán kívül kell hagyni!

A papucsot, fürdőköpenyt azért, mert a legtöbb műanyagból készül és ragasztott. Az átlag 90 °C hőmérsékleten ezek a szintetikus anyagok kioldódnak és párolognak.

Belépés száraz testtel és textíliával!

Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a vizes textíliáknak és testüknek, pedig nagyon fontos a megfelelő klíma eléréséhez a száraz test és lepedő, hogy ne hűtsük vele a szaunateret és magunkat. Így kellően el tudjuk érni a verejtékezést és ezzel a méregtelenítést.

Minden esetben terítsünk magunk alá textíliát!

Saját magunk és mások érdekében is nagyon fontos textíliára ülni úgy leterítve, hogy lábunk alatt is legyen. Ezzel megakadályozzuk a verejtékünk padra való lecsöpögését.

Mellőzzük az erős illatú kozmetikumok, parfümök használatát!

A melegben erős kipárolgásunk miatt a rajtunk lévő kozmetikumok intenzívebben párolognak.

Figyeljünk a kellő távolságra!

Úgy foglaljunk helyet és helyezkedjünk el, hogy verejtékünk ne csöpögjön szaunázó társainkra. Ha túl zsúfolt a szauna érdemes kimennünk és megvárnunk, amíg hely szabadul fel számunkra.

Ne hangoskodjunk!

A hangos beszéd vagy harsány megnyilvánulások nem illendőek és zavarhatják a többi szaunázót.

A merülő medencét kizárólag zuhanyozást követően vegyük igénybe!

Magunk és mások érdekében is verejtékünk lemosását követően vegyük igénybe a merülő medencét.

A szaunakabinban nem étkezünk és nem Iszunk!

Az étel és folyadék bevitelt mindig szaunázás előtt illetve után 1-2 óra elteltével érdemes fogyasztanunk.

Kerüljük az alkohol fogyasztását legalább két órával szaunázás előtt és után!

Érdemes tudni

A standardizált bent tartózkodási idő maximum 15 perc.

A relaxáló szaunázáshoz a legideálisabb 3 – 4-szer bemenni a szaunába.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a bent tartózkodási idő egyén és állapot függő. Az ember állóképessége függ az alvás mennyiségétől az őt ért stresszhatásoktól az esetlegesen lappangó betegségektől stb. Egyszóval nem kell mindig arra törekednünk, hogy végigüljük a standardizált 15 percet.

Kiknek tilos szaunázni?

Lázasan, fertőző betegséggel, baktériumok okozta gyulladással, friss műtét után, izom-, ízületi és tüdőgyulladással.

Súlyos magas vérnyomással, keringési zavarokkal küszködőknek vese-, és szívbetegeknek.

Azoknak akik még sosem szaunáztak 60 év felett kizárólag előzetes orvosi kivizsgálást követően javasoljuk a szaunázást elkezdeni!

Várandós anyáknak nem javasolt a szaunázás. A magzat velünk ellentétben nem tudja leadni a hőt és fennállhat a vetélés vagy koraszülés kockázata!

Szoptatós anyák nyugodtan szaunázhatnak. Javasolt benntartózkodási idő: 5-8 perc.

4 éves kor alatt a szaunázást mi nem javasoljuk! 4 éves kor felett az infra és bio szauna használatát ki lehet próbálni harmadolt és felezett idővel, de a gyermek jelzéseit mindig előtérbe kell helyezni.

12 év feletti gyermekek kipróbálhatják a finn szaunát is. A javasolt benntartózkodási idő kályhától távol az alsó padsoron maximum 5 – 8 perc. Ez függ a gyermek testi fejlettségétől is. Szívük nem bírja úgy a terhelést mint a felnőtteké ráadásul hamarabb elérik azt a hatásfokot mint a felnőttek!

Soha ne menjünk jóllakottan vagy éhesen szaunázni! Rosszullét elkerülése miatt. Teli hassal való szaunázás szédülést, hányingert akár hányást is okozhat. Ha éhgyomorral szaunázunk, vérnyomásunk és vércukrunk leeshet és szédüléshez akár ájuláshoz is vezethet. Érdemes 1-2 órával szaunázás előtt étkeznünk illetve azt követően is nyugodtan lehet.

Folyadék fogyasztás

Mire ügyeljünk a folyadék fogyasztásnál?

Szaunázás előtt fogyasszunk jó sok folyadékot! Így a méregtelenítés is mélyebbről, hatékonyabban történik. Szaunázások közben nem javasoljuk a túlzott folyadék fogyasztást, érdemes szaunázást követően egy órát várni a bő folyadékbevitelre (vérhígulás miatt).

Érdemes szaunázás után 100%-os gyümölcslevet fogyasztanunk kálium pótlás végett.