Sauna Village - Cabana Bucin
41606
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-41606,cabin-core-1.0.2,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Sauna Village

Tipurile noastre de saună

Sauna finlandeză

Sauna finlandeză este cel mai cunoscut și mai răspândit tip de saună. Datează de mai mult de o mie de ani. A fost folosit  de vechii romani, turci și chiar de indienii azteci. Astăzi ne identificăm cu finlandezii, ceea ce nu este de mirare, deoarece se găsește în aproape fiecare gospodărie finlandeză și face parte din viața lor de zi cu zi. În sauna finlandeză, aerul este încălzit prin încălzirea pietrelor, până la 70-100 de grade controlând umiditatea prin stropirea pietrelor. Aerul fierbinte încălzește corpul din exterior, provocând transpirația, accelerând semnificativ procesele metabolice.În aerul cald și uscat, bacteriile și virușii sunt uciși, iar prin transpirație, toxinele părăsesc corpul prin piele. Efectele fiziologice ale saunei sunt foarte diverse: îmbunătățește circulația sângelui, regenerează vasele de sânge, întărește inima, mărește rezistența organismului – prevenind astfel gripa, răcelile – înfrumusețează pielea (întinerește, o face elastică), ameliorează spasmele musculare și chiar stresul. Datorită circulației sanguine crescute, corpul primește mai mult oxigen, astfel încât este mai ușor să se relaxeze și să se regenereze. Prevenție și tratare în același timp.

Sauna salină

Ionii negativi degajați de aerul cald al saunei au un efect deosebit de benefic asupra aparatului respirator, dezinfectând căile respiratorii și reducând afecțiunile provocate de astm și alergii.
Cărămizile din sare de Himlaya se găsesc într-o varietate de nuanțe, de la roșu deschis la roșu închis, iar combinația acestora oferă un adevărat spectacol vizual. Prin iluminarea cărămizilor de sare, se obține o lumină de culoare roșu-portocaliu, care are un efect liniștitor și calmant asupra organismului. Sauna salină cu sare de Himalaya poate fi folosită, la temperaturi scăzute, atât de copii, cât și de persoanele cu hipertensiune arterială.
Pe lângă efectele de stimulare a imunității și de regenerare a pielii, sauna salină joacă un rol important în relaxare și în eliminarea stresului. Prin inspirarea adâncă a aerului curat, sauna salină este o oază de sănătate și liniște, determinată de experiența calmantă a jocului de lumini al cărămizilor de sare și de efectul relaxant al saunei.

Bio-Sauna 1 – Saună cu cromoterapie

Această încăpere slujește nu doar corpul, ci și spiritul, prin stimularea simțurilor noastre. S-a dovedit că lumina care pătrunde prin ochi în creierul nostru, cu ajutorul culorilor, are un efect benefic în vindecarea anumitor boli, cât și în revigorarea stării noastre mentale și sufletești. Acest lucru ne poate schimba starea de spirit și poate avea un impact asupra întregului organism: ameliorarea durerilor, vindecarea mai rapidă a rănilor și chiar eliminarea mai ușoară a stresului.
Fiecare culoare are propriul efect, iar acestea se pot succede alternativ, repetându-se continuu.
Acest tip de saună , la o temperatură mai scăzută este recomandată persoanelor în vârstă și persoanelor care nu pot sau nu au voie să utilizeze saunele tradiționale din cauza unor probleme de sănătate. Este un tip de saună ideal pentru familii  sau pentru a crește adaptabilitatea, combinând  efectul calmant al cromoterapiei cu sentimental plăcut al transpirației.  Acest tip de saună nu este obositoare pentru organism, inima nefiind la fel de solicitată ca într-o saună finlandeză. Aici nu obosim, organismul nu este supus stresului, doar ne odihnim și ne relaxăm, stimulându-ne mai multe simțuri simultan, pentru a deveni mai sănătoși.
Și timpul petrecut aici poate fi mai lung decât în celelalte tipuri de saună, fiind un ambient mai plăcut. Căldura pătrunde peste tot în corpul nostru, încălzindu-l bine. Atât corpul, cât și spiritul au parte de relaxare în acest mediu liniștit și calm.

Bio-Sauna 2– Saună cu aromaterapie

O încăpere din zona de wellness care revitalizează nu doar corpul, ci și spiritul. Istoria utilizării aromaterapiei datează de mii de ani, uleiul fiind obținut în trecut din plante și flori, care au pătruns în organism prin inhalare, prin amestecul în apa de baie sau prin masaj.
Datorită spectrului foarte larg de aplicabilitate și neavând efecte secundare, aromaterapia a fost utilizată în diverse afecțiuni, începând de la dureri menstruale până la afecțiuni ale stomacului sau ale funcțiilor locomotorii. Aromaterapia influențează, de asemenea, și sistemul nostru limbic, adică lumea noastră emoțională și comportamentală.
Efectele benefice ale aromaterapiei se datorează uleiurilor esențiale, care, evaporându-se în aer, pătrund în organismul nostru prin inhalare sau prin porii din piele, asigurând o starea de relaxare pentru corp și spirit.  Când sunt inhalate, anumite uleiuri esențiale ajută la regenerarea căilor respiratorii, facilitează respirația și calmează organismul.
Utilizarea aromaterapiei este indicată tuturor categoriilor de vârstă. Nu există indicații cu privire la limita de timp petrecut în sauna cu aromaterapie, putem rămâne aici atât cât ne simțim bine și relaxați. Nu este nevoie să repetăm sesiunea și nici nu trebuie să ne facem griji că pielea noastră va prelua parfumul puternic de citrice sau mentă al uleiurilor esențiale.
Utilizarea aromaterapiei are un efect plăcut, liniștitor și relaxant asupra corpului și ajută la ameliorarea efectelor cauzate de stres.

Conform tradiției finlandeze, sauna este un loc sacru,
unde-ți reîncarci atât corpul, cât și sufletul.

Folosirea corectă a saunei

Pregătiri

Înainte de a intra în saună, faceți un duș. La intrarea în saună trebuie să aveți corpul uscat și un prosop pe care să vă așezați.

În saună

Prosopul trebuie mereu așezat astfel încât să vă ajungă și sub picioare. Vă recomandăm să adoptați o poziție confortabilă, pe care puteți să v-o schimbați ulterior, la anumite intervale de timp.  În cazul în care experimentați bătăi puternice ale inimii, neliniște sau amețeli, este indicat să părăsiți imediat cabina.

La finalul sesiunii de saună

1. Faceți duș – după ce părăsiți cabina de saună faceți întotdeauna mai întâi un duș, ca să vă splălați transprația de pe corp.
2. Răcorirea imediată a corpului la aer – după duș, puteți ieși afară la aer, cu corpul șters și uscat sau vă puteți răcori și într-un spațiu din interior, aceasta fiind cea mai prietenoasă metodă de răcorire a corpului.

Sauna relaxantă

Durata maximă de ședere este de 15 minute/sesiune.

Pentru o experiență relaxantă la saună, ideal este să repetați sesiunea de 3-4 ori. Acordați o atenție sporită atât pauzelor, cât și etapelor de răcorire a corpului. Între sesiunile de saună trebuie să treacă o perioadă de timp de cel puțin 15-20 de minute, care include și răcorirea corpului, însă rezultatele așteptate vor apărea dacă faceți o pauză mai mare între sesiuni. Cu toate acestea, nu este recomandat să adormiți în pauzele dintre sesiuni.

Cel mai bun îndicator este chiar corpul nostru. Dacă simțiți că inima vă bate mai repede decât în mod obișnuit, este recomandat să faceți o pauză mai lungă.
Scopul primar al saunei este acela de a ne relaxa fizic și mental, nu trebuie să demonstrăm nimănui nimic, nu este un test de supraviețuire.

Reguli de conduită la saună

Papucii și halatul de baie se lasă în afara saunei!

Papucii și halatele de baie se lasă în zona din afara saunei, deoarece cele mai multe articole de acest fel sunt fabricate din material sintetic și sunt lipiți. La o temperatură medie de 90°c aceste materiale sintetice se topesc, iar substanța se evaporă în încăpere.

În saună se intră cu prosopul și cu corpul bine uscate!

Mulți nu acordă importanța cuvenită acestui aspect, desi este un detaliu foarte important pentru obținerea temperaturii potrivite, odată ce am intrat în saună. Cu un corp sau un prosop umed, climatul din saună se răcorește, răcorindu-ne și noi și ceilalți utilizatori, de altfel. Cu corpul uscat și un prosop uscat, putem ajunge să transpirăm suficent, iar prin asta să obținem detoxifierea.

Folosiți prosopul, indiferent de situație!

Este atât în interesul nostru, cât și al celorlalți utilizatori, să ne așezăm pe prosop, astfel încât, acesta să ajungă și sub picioarele noastre. Astfel, evităm scurgerea transpirației pe bancă sau pe podea.

Evitați cosmeticele sau parfumurile cu miros puternic!

Datorită gradului mare de evaporare de la nivelul pielii, cauzată de căldura puternică, produsele cosmetice sau parfumurile de pe piele se evaporă cu intensitate mai mare.

Mențineți distanța

Ocupați-vă locul în interiorul saunei astfel încât transpirația dvs. să nu picure pe ceilalți utilizatori ai saunei. Dacă sauna este prea aglomerată, este indicat să ieșiți și să așteptați până se eliberează destul spațiu.

Păstrați liniștea!

Vorbitul cu voce tare sau chicotelile sunt inadecvate și îi pot deranja pe ceilalți utilizatori.

Folosiți ciubărul numai după duș!

Este în interesul nostru și a celorlalți utilizatori să folosim ciubărul numai după ce ne spălăm transpirația.

Nu consumați mâncare și băutură în interiorul saunei!

Alimentele și băutura trebuie consumate întotdeuna cu 1-2 ore înainte sau după folosirea saunei.

Evitați consumul de alcool cu minimum două ore înainte și după saună!

Informații utile

Durata de timp standard a unei sesiuni în saună este de 15 minute.

Pentru a beneficia de o experiență relaxantă la saună, se indică repetarea sesiunii de 3-4 ori.

Rețineți întotdeuna că durata șederii în interiorul cabinei depinde de la o persoană la alta și de condiția fizică a fiecăruia. Rezistența unei persoane depinde de cantitatea de somn de care are parte, de efectele stresului asupra organismului său, de posibilele boli latente din organism etc. Pe scurt, nu trebuie să ne străduim să ședem, cu orice preț, pe toată durata standard de 15 minute.

Cine nu are voie să folosească sauna?

Persoanele cu febră, cu boli infecțioase, inflamații cauzate de bacterii, aflate în recuperare după o operație, cu inflamații musculare, articulare sau cu pneumonie.

Persoanele cu hipertensiune arterială severă, cu probleme de circulație, cu boli de inimă și de rinichi.

Persoanelor de peste 60 de ani, care nu au folosit niciodată sauna, le recomandăm folosirea saunei doar după efectuarea unui examen medical anterior.

Sauna nu este indicată femeilor însărcinate. Spre deosebire de noi, fătul nu poate elibera căldura acumulată, existând riscul unui avort spontan sau a nașterii premature!

Mamele care alăptează pot folosi sauna fără probleme, durata recomandată fiind de 5 – 8 minute.

Nu recomandăm folsirea saunei pentru copiii cu vârsta de sub 4 ani! Copiii cu vârsta de peste 4 ani pot folosi sauna cu infraroșu și bio sauna, la o tremie, respectiv la jumătate din durata recomandată pentru adulți, dar semnele copilului trebuie să aibă întotdeauna prioritate.

Copiii cu vârsta de peste 12 ani pot încerca sauna finlandeză. Durata recomandată este de 5 – 8 minute, la nivelul de jos, departe de sursa de căldură. Dar asta depinde și de dezvoltarea fizică a copilului. Inimile lor nu suportă la fel de bine solicitările de acest fel ca și adulții, iar pe de altă parte, copiii ating mai rapid pragul de eficiență a saunei decât adulții!

Nu intrați niciodată în saună pe stomacul gol sau cu burta plină! Astfel evitați să vi se facă rău. Folosirea saunei cu burta plină poate provoca amețeli, greață sau chiar vărsături. Folosirea saunei pe stomacul gol poate provoca scăderea tensiunii și a glicemiei, ceea ce poate duce la amețeli și chiar la pierderea cunoștinței. Este indicat să mâncați cu 1-2 ore înainte sau după folosirea saunei.

Consumul de lichide

La ce să fiți atenți atunci când consumați lichide?

Beți multe lichide înainte de folosirea saunei! Astfel, și detoxifierea se va produce mai eficient și la un nivel de profunzime mai mare.
Nu recomandăm consumul de lichide în timpul sesiunilor de saună.

După terminarea sesiunii de saună este indicat consumul de sucuri naturale de fructe (100%), pentru suplimentarea potasiului.

WhatsApp